9-2-2015 – Blog – Tien tips om zuiniger te rijden

Tien tips om zuiniger te rijden

Het leven is tegenwoordig duur. Vaste woonlasten, boodschappen en zorgkosten zijn voor veel mensen een behoorlijke kostenpost. Je autokosten kunnen door verzekering, belasting en brandstof maandelijks ook behoorlijk oplopen. Er is weinig wat je kunt doen aan de brandstofprijzen, maar je hebt wel invloed op de hoeveelheid brandstof die je verbruikt. Daarom geven we je graag tien tips om zuiniger te rijden en zo te besparen op je brandstofkosten.

 

1 – Pomp je banden goed op

Wanneer je banden niet hard genoeg zijn opgepompt, ontstaat verhoogde rolweerstand. Zachte banden verbruiken tot 6% meer brandstof. Controleer elke maand je bandenspanning. Doe dat met koude banden. In de handleiding van je auto kun je zien wat de juiste bandenspanning is voor jouw auto, zorg ervoor dat je bandenspanning net iets onder het maximum zit.

2 – Kies de juiste versnelling

Zo snel mogelijk in de hoogste versnelling komen, bespaart veel brandstof. Bij automatische versnellingsbakken is het goed om je gas iets in te houden om de versnelling soepel over te laten schakelen.

3 – Wees spaarzaam met airconditioning

Zeker bij oudere auto’s kost de airconditioning veel brandstof. Een airconditioning zorgt er al snel voor dat het brandstofverbruik oploopt variërend van 3% tot 10%. Als het niet al te heet is, zet dan de gewone ventilatie wat hoger in plaats van de airconditioning. Bij een lage snelheid kun je beter je raam openzetten. Maar let op; bij een hoge snelheid zorgt een open raam ook voor een hoger brandstofverbruik!

4 – Gebruik je cruise control

Helaas sta je in Nederland nogal eens in de file, maar heb je de mogelijkheid om een lang stuk goed door te rijden, of kun je spitsmijden zet dan altijd je cruise control aan. Een stabiele snelheid bespaart energie.

5 – Rijd defensief

Snel optrekken en hard remmen kan je brandstofverbruik met wel 40% verhogen. Zonde, als je weet dat je reistijd er amper mee verkort wordt. Trek dus soepel en langzaam op, en rem ook voorzichtig. Zorg ook dat je, zoals eerder gezegd, zo snel mogelijk in de hoogste versnelling komt.

6 – Vermijd stationair draaien

In de winter laten veel mensen hun auto stationair draaien terwijl ze even de ruiten krabben. Je verspilt hier onnodig veel brandstof door. Zelfs in de winter moet je de auto niet langer dan 30 seconden laten draaien zonder te rijden (tenzij je auto heel oud is).

7 – Draai je tankdop goed dicht

Een niet goed afgesloten tankdop laat gassen ontsnappen en verspilt dus brandstof. Let goed op of je een klik (of twee, dat verschilt per auto) hoort, dan pas zit je tankdop goed dicht.

8 – Zeul geen overtollig gewicht mee

Hoe zwaarder je auto, hoe hoger het brandstof verbruik. Rijd dus niet onnodig rond met een fietsenrekje achterop of een dakkoffer op je auto. Ook overbodig gewicht binnenin de auto slurpt brandstof.

9 – Houd je auto koel

Bij warmte is het goed om zoveel mogelijk in de schaduw te parkeren. Dan is niet alleen de airconditioning minder nodig, maar de schaduw zorgt er ook voor dat er minder brandstof verdampt.

10 – Daag jezelf uit om minder te rijden

Je weet wel dat vaker de fiets pakken scheelt, maar in de praktijk pakken we ongemerkt de auto voor de kleinste stukjes. Het zijn juist die kleine stukjes die veel brandstof verbruiken. Door jezelf uit te dagen vaker de fiets te pakken wanneer het kan, kun je veel besparen op je benzinekosten.

 

Zuinig rijden bespaart brandstof

Uit deze tien tips blijkt dat het goed mogelijk is om met kleine aanpassingen zuiniger te rijden. Geef jezelf eens een maand om een paar tips uit te proberen en vergelijk je benzinerekening. Het verschil zou je moeten overtuigen om de tips blijvend toe te passen.

myJINI brengt je rijgedrag in kaart. Wij belonen je zuinige rijgedrag ook nog eens met JINI$ waarmee je korting op je autoverzekering of brandstof kunt krijgen.

 
loader