29-10-2014 – Blog – Duurzaam autorijden: hoe doe je dat?

We weten het allemaal: met een veilige, duurzame en verantwoordelijke rijstijl bespaar je de planeet, jezelf en anderen veel ellende. Hoe je dat doet? Natuurlijk weet iedereen wel de basics: houd je aan de snelheid, ga uitgerust de weg op en anticipeer op het verkeer. Maar er zijn nog andere, zelfs meetbare factoren die de verkeersveiligheid verhogen. Vier punten waar je misschien niet direct aan denkt.

Remmen

Je remgedrag is een belangrijke indicator voor je rijstijl. Vaak en heftig remmen duidt op een onveilige rijstijl. Wie voorzichtig rijdt, zal namelijk minder hard de ankers hoeven uitgooien. Bovendien duidt minder en minder hard remmen op een anticiperende rijstijl, waarbij je tijdig en adequaat inspeelt op verkeerssituaties. Bijvoorbeeld door op tijd het gas los te laten bij stoplichten of naderende medeweggebruikers. Met een bewustere rij- en dus remstijl loop je niet alleen minder risico, het is bovendien gunstig voor de levensduur van je remmen.

Optrekken

Ook je acceleratiestijl is een indicator voor je rijgedrag. Net als je remgedrag hoort een gelijkmatige en niet te heftige acceleratiestijl bij een veilige rijstijl. Wie hard optrekt een vaak flink gas geeft verbruikt bovendien meer brandstof.

Tijdstip

Niet alleen je gedrag op de weg, maar ook het tijdstip waarop je rijdt is van invloed op je veiligheid en dat van een ander. Het is namelijk aangetoond dat ‘s nachts rijden onveiliger is dan overdag. Je loopt na zonsondergang dus meer risico op een ongeval en schade. Het verkeer is dan weliswaar vaak rustiger, maar je zicht is veel slechter. ‘s Nachts heb je meer moeite met het inschatten van afstanden en ben je doorgaans vermoeider. Ook zijn wilde dieren in het donker veel actiever en die kunnen ook voor ongelukken zorgen.¬†Ook rijden tijdens de spits neemt meer risico’s met zich mee. Het is dan veel drukker op de weg, en daarmee loop je dus ook meer kans op een ongeluk of schade. Rijden tijdens ‘veilige’ tijden, overdag tussen de ochtend- en avondspits, is dan ook het verstandigst.

Aantal kilometers

Deze factor ligt voor de hand. Wie meer rijdt, loopt meer risico. Neem eens wat vaker de fiets, of het openbaar vervoer. Daarmee bespaar je niet alleen brandstof, maar ontlast je ook het milieu. Tel uit je winst!

Houd je deze vier punten in de gaten, dan rijd je aantoonbaar veiliger. Dit zijn dan ook precies de vier meetpunten die de MyJINI connector registreert en omzet in premiekorting en andere voordelen.

 
loader